Povratak

Osjetljivost mačaka | Biljka buhač i "kućni pripravci" za zaštitu od vanjskih nametnika

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. med. vet.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Da li je prirodni piretrin (koji se nalazi u biljci buhač) opasan i otrovan za mačke i pse kao što je to u slučaju sintetskog spoja permetrina (posebno otrovnog za mačke)? Hvala. Tanja

O: Pyrethrum, djelatna tvar koja se nalazi u dalmatinskom buhaču, ima insekticidno djelovanje na nametnike kože, odnosno smije se primjeniti na kožu pasa i mačaka (ne smije se davati u usta). Bilje koje se koristi prilikom pripreme otopine, prema nekim uputama, moralo bi biti svježe samljeveno i izmješano s toplom vodom.

Mačke su inače vrlo osjetljive na određene sastojke poput alkohola i gorkih tvari, a poznato je da su mačke vrlo uredne životinje koje svakodnevno peru (ližu) svoje krzno, te ako se koriste zaštita protiv buha i krpelja u obliku spreja (u kojem najčešće ima alkohola radi lakšeg raspršivanja) i buhač koji sadrži druge biljne (gorke) komponente, mačka se u roku par minuta doslovce zapjeni, u ustima se stvori velika količina mjehurića

izmješana sa slinom. Opisana situacija nema loše posljedice za mačku, ali joj treba obrisati usta svježom vodom. Za mačke isto vrijedi i kod korištenja aromaterapije u veterinarskoj praksi – ne preporuča se kod mačaka radi njihovog uobičajenog lizanja krzna jer dolazi do opisanog efekta pjenjenja u ustima, a liječenje nema rezultata jer je maca lijek polizala.

Preporučamo korištenje spot-on ampulica jer djelatna tvar ulazi u gornje slojeve kože i lojne žlijezde, ujedno određena Vam je i točna doza pripravka zaštite protiv kožnih nametnika.

Kod korištenja "kućnih pripravaka" poput spreja s buhačem, može doći do greške u pripremi (prevelika  ili premala doza buhača, cvjeće brano u određeno doba godine, u samom početku cvatnje ili pri kraju, mjesto na kojem se bere s više i manje sunca i kvaliteta zemlja na kojoj raste...), stoga takve pripravke trebaju raditi stručne osobe.

Nadam se da će Vam ove informacije i savjeti biti od koristi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr